8
Komen

hiatus

Assalamualaikum and hi :)
sorry for the longggggg hiatus.if only you noticed about it lah kan.i have a lot to share but idk where to start and how to begin.well,this is the common problem faced by bloggers=P so,same goes here.in this blog.ohya,sy acik lupa je nak pesan.i hope you don't mind with my language.i'm not really good in bahasa sebab even sy cakap bahasa melayu pun kadang-kadang tunggang terbalik.ohok.anyway,i have a problem.i want to share everything with you but after sy taip semua dan baca balik.sy mesti delete.i always feel eh ni tak best lah nak share.you know,sy hanya akan pilih benda yang sy rasa interesting nak share je(entry sy yang before ni even tak best,tu dah cukup best bagi sy).if not,better i don't update my blog.bila sy baca blog orang lain,sy rasa blog diorang sempoi sangat.update hari-hari lagi.i have to admit that i love it but when i try to apply it on my blog,taip panjang-panjang then baca.i delete it back.oh prinsip.
actually,which one yang you all prefer eh?

just so you know,i love foods.semua orang cakap pic sy dekat atas ni dah tembam and chubby.indeed!dah kata holiday?tak holiday lah kalau makan pun nak sekat-sekat kan?memang diet sy bersepah lah kan kalau tengok apa yang sy makan hari-hari.lemme show you apa yang sy makan from last week until hari ni.
last week,five days kot sy makan toasted bread dengan honey je due to menstruation.well,that is normal.perempuan kan?even me,myself pun tak dapat nak handle rasa yang macam ni.hilang selera makan la,haus la,kuat makan la.
then sy pun ade balik kampung.ada satu bakery dekat kampung sy ni,dia jual sushi bun roll ke ape ntah nama dia.i forgot.sy memang fail bab mengingat benda ni.ohok.last sy makan masa sy tengah tunggu result u keluar.now,sy dah nak masuk part 3 dah pun.lama kan?almost a year.sy try jugak cari dekat bakery tempat lain.even bakery dekat penang pun sy dah selongkar.they don't have it.i think benda ni homemade kot.i really interested with something yang ada seaweed especially sushi but most of my friends dosen't like it.diorang akan tutup hidung semua kalau nampak sushi apetah lagi if sy invite makan.memang diorang takkan boleh telan.so,usually sy akan makan sorang since i have no friends to go with :(
disebabkan dah lama tak makan jugak,sy beli 3 terus.hee
here it is.dia roti.roti ni dia roll then wrapped with seaweed.dalam roti yang dia roll tu ada ayam,mayo,timun kot(macam dalam sushi and warna hijau tu) the ada macam serunding ayam.full gila dalam roll tu.then both side dia ada serunding ayam tu jugak plus bijan,
serious sedap.if you love sushi then you should try this:)
the next day,hari ahad.sy breakfast ini.my ibu yang bekalkan.fyi,i'm a big fan of something yang diperbuat daripada tepung.so here i have roti nan,curry puff and this kentang wedges or wadges(idk how to spell it.always get confused kentang ni dengan kasut tu.idk which one wadges and which one wedges.or both wadges or both wedges.ahah.don't know la.can't differentiate it lo.banyak betul don't know sy kan?=P).okay,if sy makan roti canai,roti nan,capati or ape-ape lah even roti pratha,sy type yang tak suka makan cicah kuah.sy suka makan kering-kering macam tu je.then later baru makan kuah tu pakai sudu buat macam soup.thats my style.one thing yang sy teringat jugak,masa sekolah dulu ada kawan sy dua orang argue pasal the right way to pronounce curry puff.sorang cakap curry puff then another one cakap karipap.i try nak solve kan diorang punya kusut.i said "curry puff tu in english while karipap tu in malay lo".both of them senyap sekejap.i think dah settle.then diorang continue lagi."aku rasa,curry puff" then another one said "aku rasa karipap" and i was like "err,tak habis lagi ke?"ahha.
as for today,i'm having carbonara for my breakfast + lunch = fastlunch.fast lunch cuz i eat this between breakfast and lunch time.around 1100 am macam tu.sy lunch awal sikit daripada orang lain.dah lama sy teringin nak makan carbonara sebenarnye.tapi baru hari ni nak buat.if carbonara,sy lebih suka if makan dengan macaroni sebab nanti ada cream yang bertakung dalam macaroni tu.bila makan rasa best.hehe.one more,ini homemade.makanya,sy letak isi ayam banyak-banyak kasi puas makan.bila ibu nampak,dia just geleng kepala sambil cakap "this is what you called diet?"
ohok.i can't help myself ibu.
this one first time.i hate peanut butter.sy rasa peanut butter tu tak sedap.payah nak telan.tadi masa selongkar-selongkar cabinet dapur tu,sy jumpa ni.aya yang suka makan ni sebenarnya and guess what.peanut butter dia sedap!hee.i've changed now.
 thats all for foodie post.ni salah satu cara nak try update sempoi-sempoi.ngee.hope you guys enjoy it.any suggestion boleh drop in comment box.deal?
haaa.sape ingat yang sy dengan housie ada buat recycle?sy ada buat entry pasal recycle dulu.if you guys pernah baca,here it is.final collection before sem break.we all tumpang kereta kawan,kancil.gile tak muat hoi.terpaksa buang 4 kotak and 2 plastic yang hitam besar tu.sayang,tapi nak ulang alik jauh.so we all just dapat RM 24.40 je.haish,kalau la kereta besar sikit mesti banyak sikit dapat.tapi takpe.next sem kite guna duit tu buat beli makanan okay?wink
 
p/s : tomorrow is may.

Best regards,



2
Komen

when you say them

Assalamualaikum and hi
i'm single but it doesn't mean you guys,my readers,single macam sy jugak kan?(she is now vomit becoz she try to repeat the intro.ohok).for those yang in relationship tu,entry sy kali ni untuk korang.highly recommended(konon).it's about loyalty.
tadi.it's about 230 and i have no idea what to do so i fill my belly with nasi kerabu beli dekat depan jiran depan rumah namanye acik mah.too specific i guess tapi sebenarnye saje promote sebab sedap sangat=P
nasi kerabu dekat food court kristal pun tak boleh nak challenge.
makan nasi kerabu ni lah yang buat sy tahu bahawasanya budu itu sedap sampai rase nak cakap proud to be malaysian=P
stop playing around.lets back to our story.
tak lama lepastu sy tertidur then bila bangun,a friend of mine ade send text.dia ini type yang suka share dengan sy lagu yang dia suka la,video yang dia suka la.he is kind,sempoi but sometimes crack jugak.haha.everytime he suggest lagu n videos,semua best-best.seriously!i think he is brilliant at choosing a good song yang perfectly match with my taste.don't know la if it just a coincidence kan=P
ape-ape pun thanks shazwan :)
dia cakap ade satu lagu ni sedih je tapi ade story.
i was like"confirm sad love story ni"
then i download it.bila dengar,sy tak rasa ape-ape pon sebab sy tak tahu story dia kan.rasa macam sad love song yang biasa sangat.then he asked me to watch the video.baru faham lah nanti katenye.
i upload it here so you guys pun boleh tengok sama-sama.okay?
lets!
it's about chris medina.lagu ni pasal tunang dia.i love his voice.
want to know more about his fiance?
get the idea?

p/s : banyak pulak buat mende-alah-macam-smiley-jelir-lidah hari ni.i think,takpe lah kot.better than none =P

Best regards,


7
Komen

'kenot' is cannot

Assalamualaikum and hi
i'm on my break right now and of course i'm looking for a part time job.sy dapat offer dekat domino pizza.i thought jadi assistant untuk kedai tu pun jadi la.you know macam lap tingkap & sapu sampah ke,tolong packing order ke,pizza maker ke(this one is over and very demanding).haha.then when i get it,
lah?
delivery girl?
omo,sy pun satu.terlupa ke fact yang domino ni more to delivery?this kind of job pun offered to someone yang memang alahai-buat-malu-je-tak-reti-bawak-motor.memang tak la kan.so,i have to let it go.
at night,i have a little conversation with one of my friend.he got offer at secret recipe.pagi tu apply kerja,pagi tu jugak dapat kerja.how lucky.then dia ajak sy kerja dengan dia sebab tempat dia nak satu lagi pekerja n pekerja yang tempat dia nak tu pekerja perempuan.i was sooo excited.tapi.job tu dekat the mines.bangi's area hoi.i can't go there.aya kerja dekat puchong.i don't know how far the distance even just agak-agak.sy tanya aya,
"aya,how far bangi n puchong eh?"
"jauh tu.kenot"
haikkk?that word 'kenot' is something =P
so,i have to let it go.
next,i try apply kerja part time dekat area-area rumah.punya lah tak putus asa kan.semua nak full time n kalau part time pun nak dalam tempoh 6 bulan.ai just boleh kerja 2 bulan je.tu pon tak sampai kot.so,have to let this go too.
sedih tau tak ade duit tambahan.memang la boleh consider mintak duit parents sebab sy anak perempuan n still study.but,sy dah biasakan diri kot.kalau nak beli keperluan,overall duit parents.macam buku,yuran n other basic stuff.if kehendak,sometimes je kikis duit parents.hee.most of the time sy guna duit yang sy simpan sendiri if ade atuk or siapa-siapa bagi.the only moment for me to shop until drop is when i use my own money.if guna duit parents rasa serba salah.nak mintak pun malu.tapi takpe.dah save dekat situ.dan kalau sy tak kerja,memang tak la sy keluar rumah.duduk je la terperap dalam rumah cuz i'm not that type yang berkeliaran tak tentu pasal.keluar pun sabtu ahad je with parents.itu pun sekejap tau.tak sempat matahari nak lepas rindu dekat kulit ai dah masuk rumah balik kot.uhuks.
duduk rumah pun sy macam anak tunggal.semua orang tak ade.nak kemas rumah pun tak tau nak kemas ape dah sebab tak ade orang buat sepah(dah kalau sy sorang je,sape pulak nak buat sepah kan?)-.-
so,what can i conclude here,hidup sy sekarang sangatlah tak productive sampai badan jadi lemau.
hope you don't mind to see my lemau face without any makeup.pray for yourself okay?please take note.mana lah tahu nanti malam nightmare.
 happily lying next to the balang biskut
even biskut lemau said : hye aira.kite geng
me : yes,we are (fact accepted)


Best regards,



9
Komen

watery eyes

Assalamualaikum.
semalam sy snap pic.suke-suke punye pasal.biaselah tu.perempuan kan.eheh =P then sy tengok balik pic yang sy snap.tibe-tibe sy perasan something.benda ni act kawan-kawan sy dah noticed lama.awal dari sy sendiri.
watery eyes.
yes,i have it.
mata yang buat orang selalu fikir sy ni menangis.patutlah dulu kawan sy asyik tanya.
"kau menangis ke?"
sy pun pelik.heyy,tengok hidung la merah ke tak.ape lah.sebabnye,masa dulu tak ade masa nak belek muka sendiri.hee.bajet macam busy sangat je kan?padahal hari-hari kot menghadap cermin time nak pergi sekolah.even lalu dekat sebelah kereta cikgu pun sempat lagi stop kejap betulkan tudung.dok la tertiup-tiup tudung tu.konon dah cantik sangat lah tu lepas betulkan tudung dekat cermin kereta.ahha.selekeh punye perangai.tapi biasa lah kan.kite memang susah nak perasan benda yang ada kat badan kite sendiri.kalau dekat badan orang lain kite mesti perasan.then the same situation here goes to him or her.wanna see the pictures?
nah,i show you.wink
sila abaikan pose yang berusaha nak buat muka comel ni.blergh-,- oh btw,nampak tak effort sy tu?=P
another pic.sy tak mengantuk,tak menguap,mata tak pedih dan tak tahan mata daripada berkelip pun.harap maklong.hee

so how?kawan sy tipu then sy perasan ke macam mana ni?

Best regards,


5
Komen

silent note : make it even better

Assalamualaikum.
serious talk,i'm not picky.i eat food in almost all forms as long as it is halal.senang cerite,bawaklah sy pergi mana pun.bagilah sy makan apa pun.confirm yang tinggal just benda yang memang tak boleh nak dimakan.for instance,tulang :p
bukan lahap,but i definitely appreciate that food.plus my habit of trying new things.hee
azam sy untuk tahun ni,sy nak kurangkan makan junk food.stop beli semua yang pack dalam plastic.biscuits ke,mr potato ke.sebab bila check balik,nama diorang je makanan ringan tau tapi calorie dia banyak hoi.semua ni sebab sy tertengok channel 707 tu.susah tau tengok dia nak bawak badan dia sebab obes and dalam cerita tu dia berusaha untuk kuruskan badan.look like biggest loser punya show la.then tibe-tibe jugak,since balik haritu sy punya selera makan dah lain.sangat-sangat membantu la kan sebab kalau dulu,asal boring je carik benda nak kunyah.tak lapar pun padahal.it just boring.kunyah pulak nak french fries je.sayur pun tak nak makan.lagi-lagi kalau brokoli.sy always mengelak kalau orang suruh sy makan(until now) sebab sy rasa macam makan rumput padang bola sepak setiap kali makan.hee.adoila zaman jahiliyyah kan.
so,i move on.i change my daily meal.i keep it in check so that i only eat healthy meal.dulu,when i was child.i love to eat carrot and tomato.carrot dengan tomato tu sy just basuh then makan krak kruk krak kruk sambil tengok tv sebab masa kecik-kecik sy lebih suka sayur selain warna hijau.then surprise.habit tu datang balik.i'm happy with it.so guys,lets!
eat well from now for your future :D
silent note : my breakfast.i can't stop myself from falling for almond.actually ayah baru beli almond ni semalam.sy bukak pagi-pagi lagi makan sorang-sorang time semua tak ade dekat rumah.haha.now dah tinggal sikit.habis la kalau they all tahu.they might kill me:p

Best regards,


10
Komen

oh my my

Assalamualaikum =)
Tuesday already and i have no point to elaborate more on that.
terlampau excited mungkin?
begini,sy harus tidur awal.even tak lah awal sangat pun tapi okay lah.earlier than usual.untuk tidur,sy perlu paksa diri.err..i guess so.sebabnye,sy memang tak biasa tidur awal.dah terbiasa dengan waktu tidur time final exam hari tu.tidur pukul 5 pagi then proceed with my study after subuh sampai la habis paper.ye,sy tau.sangat tak baik untuk kesihatan mata but i can't help it.sy jadi hyper tak boleh tidur ni sebab esok aya and my lover  balik dari china.ehem.ibu and me akan jemput both of them dekat airport esok.oh my my,can't wait!can't wait!
nampak tak betapa happy and tak sabarnye sy.hee.
i miss him.i even cry at night padahal masa tu they all baru je naik flight pagi tu.tskk
serious dahsyat
since diorang pergi,sy kira berapa hari lagi diorang nak balik.
so,malam ni sy tidur sambil tersengih sorang-sorang.hope korang pun tidur happy-happy macam sy.hee
no nightmare.okay?
will update my happiness on my insta.hukhu
genite folks

p.s : 'he' is just a little something since i have no boyfie.hoho

Best regards,


2
Komen

upside down of mine

Assalamualaikum and hi,
people change.yes,every people change.i'm not talking about bad people,good people or something like that.nak cakap pasal mood sebenarnye.kejap happy then kejap serabut tak tentu pasal.kepantasan dia berubah macam flip something time tengah kemkabut.stress tau macam ni.
1. dear haters.you hate someone but why you keep on stalking the person that you hate?dah lah stalk,dok la rajin drop comment memaki hamun,mengkeji dan menghina.if you don't like his or her,stay away from their twitter,instagram,keek,blog and other social web yang dia ada.buat apa nak stalk orang yang you benci?nak cari point untuk keep on memaki hamun?actually by doing that,you just show off dekat semua orang yang you jelous sebenarnya dengan this someone.stop making yourself look idiot in front of others.i'm not talking about myself.just a random thing that happen around me yang di mana sy tak pernah faham objective aktiviti tersebut.
2. sometimes,being ego will not take you to anywhere.
3. sometimes,i wonder.kenapa ada orang yang jenis suka cakap lepas dekat public sampai memalukan orang lain.you drop a harsh words and so on.let say you nak jadi diri sendiri.tak nak hipokrit.hidup you memang daripada you start pandai bercakap memang you suka cakap benda yang menyakitkan hati orang sampai dah jadi habit.benda tu semua boleh diubah kan?impossible is nothing in this case.if you nak advice or tegur seseorang,can you do it in a polite way?dm,inbox or send a private mesage?the rest is up to him or her la kan tapi cara menulis kena jaga.orang macam ni dia tak fikir dulu sebelum send ke macam mana ye?sengaja mungkin?
think before you talk.jaga hubungan sesama manusia dengan cara menjaga hati mereka.
4. i miss my bestfriend which is my planner.misplaced maybe?sy pelupa.when i lost my bestfriend,serious terasa kehilangan yang amat dasyat.tears keep coming.uh
5. nak harap masa berulang kembali memang tak boleh la kan.so,i keep on usaha untuk mengubah something untuk cover semua yang dah jadi.
6. i thought power silau dah tinggi sangat ni sebab tak mampu nak bukak mata macam orang normal kalau menghadap laptop even dah set brightness yang paling low.sometimes tekan banyak kali power button tu.hope for miracle yang dia punya brightness akan lebih dim.dah tak boleh nak escape myself from wearing glasses.haiyeh
7. banyak task untuk sy settlekan.insyaallah,one by one :)
8. kenapa tiba-tiba rasa happy ni?ape la
btw,sy dah ngantuk.tak tau kenapa mood ni cepat betul berubah.
this is just a random things that cross my mind time tengah kusut.emo betul.tapi takpe,bagi chance dekat diri sendiri untu emo kali ni.asyik nak happy je unfair lah kan? =P
genite folks.hee :)

Best regards,


3
Komen

happy yet healthy

Assalamualaikum =)
today is such a refreshing morning for me.a day that i've been waiting for.
no rushing,no formula,no free body diagrams,no definitions and also no calculations.
i'm free and i'm home! wuwukwuu~
i miss my blog tapi nak update memang tak lah kan.ada masa je,sy mesti tidur.phenomena normal lah tu kan untuk study week sampai final paper.especially if tengah study subject yang guna formula.memang makan formula,mandi formula,tidur pun sampai mengigau n meracau sebut formula.punya lah nak hadam formula tu.hee.seram kan?i started my study week about 3 weeks ago and the rest is history.
tak moh ingat dah actually xD
banyak benda nak buat cuti ni and i'll update it here.
currently,i'm lookin for zhe part time job.sementara nak tunggu bukak sem kan.banyak betul job offer.kejap lagi baru nak calling-calling dengan they all.huhu
okay lah.sy nak breakfast dulu.see you on the next entry guys!
i breakfast with this vegi-vera(mix of various vegetables and aloe vera),slice of toasted bread and green apple.
mohon jangan pelik bila tengok healthy breakfast ni.ahha
korang breakfast ape eh?
not so important notes : just wanna share with you guys my twitter and insta account
you guys boleh follow sy dekat both of this acc.if only you guys willing to do so lah kan ><
twitter : airathepuipui
instagram : airathepuipui
ohya,salam jumaat!

Best regards,